torstai 6. tammikuuta 2011

Kesäkurpitsalasagne

Kesäkurpitsalasagne 4-6:lle

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
suolaa
öljyä

Jauhelihakastike

400g naudan jauhelihaa (17% rasvaa)
tilkka öljyä
1 iso sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
n.0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5-1 tl paprikajauhetta
n. 0,5 tl cayennepippuria tai chilijauhetta
140g tomaattipyrettä (pirkka tuubi)
3 dl vettä
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 tl kuivattuja yrttejä

Valkokastike

2 prk Flora ruoka 15 %
200g sulatejuustoa
n. 1 tl rouhittua viherpippuria

2 isoa tomaattia
1 dl juustoraastetta
kuivattuja yrttejä



Kuori kesäkurpitsat, leikkaa niistä päät pois ja puolita ne. Leikkaa puolikkaat pituussuunnassa 4-5:een osaan, niin että viipaleet ovat vajaa sentit paksuisia. Itketä kesäkurpitsat eli laita suurelle lautaselle tai leivinpaperille vähän suolaa ja lado viipaleet lautaselle. Ripottele päälle suolaa ja jos viipaleita vielä on, lado ne päällekkäin. Päälle taas suolaa. 




Kuumenna paistikasarissa tilkka öljyä ja laita jauheliha ruskistumaan. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.  Silpun ei tarvitse olla kovin hienoa.



Mausta jauheliha pippurilla, paprikalla ja cayennella. Kun jauheliha on melkein ruskistunut, lisää sipuli ja valkosipuli. Kun jauheliha on kypsää, lisää tomaattipyre ja paista vielä hetki.



Lisää 3 dl vettä. Kastikkeen pitäisi olla melko sakeaa, siinä ei juurikaan ole nestettä. Lisää suola, sokeri ja yrttimausteseos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna hautua miedolla lämmöllä ja tee samalla valkokastike.

Laita kattilaan 2 prk (ruoka)kermaa. Lisää sulatejuusto pieninä palasina niin sulaa nopeammin. Mausta viherpippurilla ja sekoittele. Anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan, että sulatejuusto on kokonaan sulanut.

Tässä vaiheessa kesäkurpitsat ovat itkettyneet eli niiden pintaan on noussut nestehelmiä. Ota reilusti talouspaperia ja pyyhi viipaleista nesteet pinnasta ja samalla puristele niistä ylimääräisiä nesteitä pois. Voitele vuoka (n. 20x30cm) kevyesti öljyllä. Laita n. puolet jauhelihakastikkeesta vuoan pohjalle.



Lado päälle puolet kesäkurpitsaviipaleista.



Kaada päälle juustokastike. Lado päälle loput kesäkurpitsat.



Laita vuokaan loput jauhelihakastikkeet. Viipaloi tomaatit ja lado viipaleet vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste ja vielä vähän kuivattuja yrttejä.



Paista 225c lämpötilassa n. 30 min. Anna levätä n. 15 min, tarvittaessa folion alla.



Tarjoile tomaatti-sipulisalaatin kanssa.

Ohjeen määrät eivät ole kovin tarkkoja. Jos sinulla esim. on 200g tuubi tomaattipyrettä, voit ihan hyvin käyttää sen kokonaan. Tällöin vettä tarvitsee vähän enemmän, n. 4dl. Jos haluat, voit hyvin käyttää jotain maustettua sulatejuustoa, esim. paprikasulatejuusto sopii hyvin. Kuivattuina yrtteinä voi käyttää vaikka basilikaa ja oreganoa, tai kuten minä käytin, kuivattua yrttiseosta. Halutessasi voit käyttää ruokakerman tilalla kuohukermaa

Jos tuntuu, että lasagne jää liian löysäksi, kokeile seuraavia juttuja:
-muista puristaa kesäkurpitsoista mahdollisimman paljon nestettä pois!
-muista, että jauheliha"kastikkeen" ei ole tarkoitus olla niinkään kastiketta, vaan ennemmin mössöä
-voit vähentää juustokastikkeeseen käytettävän kerman määrää tai lisätä juustoa
-annathan lasagnen levätä tarpeeksi kauan ennen tarjoilua

Tämä samainen jauhelihakastike on hyvää myös vaikka täysjyväpastan kanssa. Tai jos pastaa ei halua syödä, sen korvaa mainiosti porkkana. Kuori porkkanat ja leikkaa niistä päät pois. Leikkaa kuorimaveitsellä ohuita suikaleita porkkanasta (jäljelle jäävät keskiosat voit vaikka lisätä alkuvaiheessa kastikkeeseen). Laita pannulle reilusti öljyä ja kuullota porkkanasuikaleita muutama minuutti öljyssä, kunnes vähän pehmenevät mutta jäävät kuitenkin rapeiksi. Jos käytät jauhelihakastiketta sellaisenaan, hauduta sitä miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia.

Koko lasagne:
n. 2790 kcal
hiilihydraatit 73 g
rasva 208 g
proteiini 153 g

1 annos (neljännes koko lasagnesta)
698 kcal
hh 18 g
r 52 g
p 38 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti